Szerzőink
10 szerző oldalanként
(1828 - 1906)

Henrik Johan Ibsen norvég drámaíró, színházi rendező, költő. Gyakran utalnak rá a „modern dráma” atyjaként és mint a modernizmus egyik színházi megalapozójaként.

Darabjait saját korában gyakran botrányosnak tartották, amikor a viktoriánus családi élet, szokások és erkölcs uralta Európát. Ibsen munkái a külsőségek mögött rejlő valóságot vizsgálta. Felfedező természete, kritikus szemlélete, az élet körülményeinek és erkölcsi problémáinak fürkészése számos kortársát zavarba ejtette.

A magyar nyelvterületen a legtöbbet játszott külföldi szerzők egyike. A Színházi Adattárban rögzített bemutatóinak száma: 102.

(forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Henrik_Ibsen)

(1959 - )

Imma Monsó katalán írónő, mostanra négy regény és novelláskötet áll mögötte. Már az első regényével megnyerte a legjobb első könyvnek járó díjat Spanyolországban, azóta hazájában népszerűsége töretlen.

(1823 - 1886)

Ipolyi Arnold (Stummer Arnold) besztercebányai, majd nagyváradi püspök, valóságos belső titkos tanácsos, az MTA igazgató tagja, a Kisfaludy Társaság tagja, a törökszentmiklósi templom plébánosa (róla nevezték el a város könyvtárát). A magyar művészettörténet-kutatás egyik úttörője. Terényi Lajos alispán és országgyűlési képviselő bátyja.


(forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/Ipolyi_Arnold)

K&H Logo